Passionsfruktspaj med italiensk maräng

Hej på er alla fina bloggläsare, ni är cirka 5 stycken för tillfället! Woho! Hemlighet, bloggen är mest till för att jag ska kunna hitta mina egna recept, bonus är att recepten finns tillgängliga för er med! 
Till det viktiga, pajen, the pie!
 
Passionsfruktspaj med italiensk maräng 
 
Ingredienserna och "huret" delas upp i tre, 1. pajdeg, 2. fyllning och 3. maräng. 
 
1. Pajdeg 
  • 4,5 dl Semper Finmix (glutenfri)
  • 150 g smör (laktosfritt)
  • 4 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
 
2. Fyllning
  • 50 g smör (laktosfritt)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 pkt passionsfrukt (TINAD)
  • 5 äggulor
 
3. Maräng
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
 
Pajdegen
 
Börja med pajdegen, i med allt (se punkt 1.) i en bunke och mixa eller rör ihop för hand eller i en fantastisk köksmaskin, tills degen är som en klump. Låt vila i kylen i minst 20 minuter. Kavla ut mellan två bakplåtspapper så tunt du kan, flytta över till din pajform, platta till, gör små hål med en gaffel. In med formen i frysen 1 timme. Detta för att pajdegen inte ska smälta och rinna ner för formens kanter i ugnen. (Det suger nämligen...)
Grädda sedan i 15 min på 225°. Ta ut och låt svalna något innan du häller på fyllningen. 
 
Fyllning och slutgräddning av pajen
 
Börja med att smälta 50 g smör i en kastrull, när smöret är smält tillsätt 1 dl grädde, 1 dl socker och passionsfrukterna. Vispa ihop och tillsätt 1 st äggula i taget, under omrörning. Låt fyllningen gosa till sig på spisen (inte koka!) i cirka 5 minuter. Häll i fyllningen i det förgräddade (något svala) pajskalet. Grädda på 200 grader i 15-20 minuter. När fyllningen är mer fast än lös är den klar! 
 
 
Marängen
 
Fram med en kastrull och i med 1/2 dl vatten och 2 dl socker. Koka upp till 123°. Vispa under tiden äggvitorna till hårt fluffigt skum. När sockerlagen är uppe i 123° häll ner sakta ner i äggvitsfluffet under konstant vispande! Vispa tills marängen känns sval. Detta tar en stund, men det är värt det!
 
 
Bygga ihop paj!
 
Spritsa ut marängen eller klicka ut med valfritt verktyg på pajen. Bränn av med en brännare för att få till en fin gyllene färg, om brännare saknas i hushållet och grannen inte heller har en, beställ en, och om du inte kan vänta på din nya brännare, grädda av din paj i ugnen för samma effekt som med brännaren. 
 
Kan ätas på en gång, frysas eller kylas. Serveras gärna med te, kaffe eller vatten, för den är söt! 
 
 
 
 
 
Efterrätt - Glutenfripaj - Paj - Passionsfrukt