Focaccia! Brödets bröd!

Sommar, sol och picknick kräver mumsigt bröd!
Detta är dessutom veganskt och glutenfritt!
 
 
 

Focaccia

 

- Glutenfritt och Veganskt - 

 

 Ingredienser till degen

2 ¼ tsk = 10g Torrjäst

1 msk Lönnsirap

1 tsk Salt

2 msk Olivolja

3,5 dl ljummet vatten

335 g Glutenfritt mjöl

1 msk Pofiber

(+ 4 msk Olivolja till plåten, inte i degen!)

 

Det mumsiga, ovan på degen!

Det du tycker är gott! 

Eller t.ex.

 3-4 st. Soltorkade tomater

5-8 st. Cocktailtomater

Flingsalt

Rosmarin

3-4 msk Olivolja

 

 

Då kör vi!

1.     Börja med det ljumna vattnet och jästen, vispa lite lätt så jästen löses upp fint. 

2.     Tillsätt resten, ej ”det mumsiga”. Blanda väl, gärna i en köksassistent, i ca 3-5 min. 

3.     Degen kommer vara mer smet än deg, åt muffinssmet hållet. 

 

4.     Ta fram en ugnsplåt, i med ett bakplåtspapper, häll på rikligt med olivolja, pensla ut även på kanterna på ungsformen. 

5.     Ut med degen på plåten, använd dig av en slickepott för att fördela ut degen lite jämnt.

6.     Låt degen vila under en fuktig handduk i 1 timme.

 7.     Förbered under tiden ”det mumsiga”, alltså skär tomaterna i tunna bitar och leta fram flingsalt, olivolja och rosmarin. 

8.     När degen jäst klart trycker du ner tomaterna lite i degen, strösslar över flingsaltet och rosmarinen och till sist ringlar du över oljan. 

 

9.     Låt vila i 10 minuter, sätt ugnen på 250°

 10. Grädda brödet i 30 min. 

11. Ta upp brödet ur formen, låt svalna på ett galler och njut av ditt mumsiga bröd!

För att göra er förvirrade har jag bakat i minimuffinsforma och en annan mini form, men det spelar ingen roll!