Äppleris

  En mysig familjetradition är att göra ryskt äppleris så här på höstkanten, jag har till och med fått mitt namn från ett äppleträd. Filippa-äpplen, stora fylliga röda äpplen som ofta är lite syrliga! 
 
Äppleris
ca 2 stora portioner eller 4 mindre. 
 
1,5 dl grötris
3 dl vatten + ytterligare 5-6 dl vatten
0,5 tsk salt
2 stora äpplen, eller 2-4 mindre
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 kanelstång
2 kardemumma kärnor
 
Ta fram en kastrull och häll upp ris, 3 dl vatten och saltet.
Koka på småvärme i ca 10 min.
Under tiden, skala och skär ner äpplebitarna i mindre bitar.
Efter 10 minuters småkokning tillsätt äpplebitarna och resterande vatten, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Koka upp så allting är varmt och sänk sedan till lägsta möjliga värme, låt gosa i ca 20-30 min under lock. 
 
Äts med ovipsad grädde! Och vill du ha den sötare tillsätt mer socker eller annat sötningsmedel om du föredrar det! 
 I brist på bra äppleris-bild kommer två bra bilder!